车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

美国西岸租车,泊车,罚单攻略

楼主
之前去美國西岸玩左兩個星期,遊記果d就費事寫,講下係美國租車,俾路費,泊車,罰單嘅嘢啦.  西岸同東岸都有唔同,呢次講西岸嘅..

1.租車,美國西岸嘅大城市,羅省,舊金山國際機場已經有好多租車公司,國際知名嘅就係果幾間,幫襯開有白金,會員卡又唔想煩嘅就幫襯返果d就得。 我今次就冇幫襯hertz,因為有九折之後都仲係貴好多,今次幫襯間係美國較細嘅公司,全程十分滿意。

租車可以自己係網度比價,比完價發覺官網預訂仲平,而且即刻俾信用卡嘅話,仲有額外折,不過諗住穩陣,就先預約就得啦。

跟住去到LAX,要睇清楚shuttle bus嘅指引,大公司嘅就好多,好密嘅專車,細公司嘅就要自己睇清楚,有咩唔明可以去機場information去問,有嗮詳細嘅電話等,個伯伯仲好好人,會幫你打電話叫車,唔嗮自己係出邊打好污糟嘅公用電話。

我去攞車嘅時候,早到左一個鐘,個CS即刻幫我改時間,同埋免費升級到高一級嘅車。 當然會遊說你買d保險,road assit咁,不過美國保險已經比其他地方厚道好多,全部都係ZDW,所以其實唔嗮點加。

到左要還車嘅時間,因為趕唔及,就打電話俾CS,就即刻加多一日,冇罰款,冇額外行政費等。

還車嘅手續都好簡單,停好車,將鎖匙俾前台就搞掂。 之後出單會發email俾你,鎖左嘅信用額都解鎖返。
收藏收藏
沙发
要出去飲茶,暫時寫住咁多先。
板凳
2.俾路費, 今次大概揸左3k miles,4千幾公里,唯一俾過路費就係bay area嘅橋,如果行多少少,可以連呢個都唔嗮俾。

當時過橋仲擔心會有e-tag嘅問題,不過揸到去,最右邊有cash lane,不過提示好短,(又或者揸太快,因為其他美國車已經百二三,我睇路牌都淨係慢到百幾),去到已經係實線,唔想cut實線,就咁揸到去右二lane發覺呢條lane都有cash station同e-tag,美國道路嘅指示同規劃真係一流。
地板
講多句租車嘅車牌問題,今次幫襯嘅細公司,就大陸,香港車牌都唔得,最後要用到安省嘅車牌,咁就冇問題啦。
地下室
3.泊車

酒店一般有免費泊車,不過分清楚係self parking仲係valet parking.

不過當然,大城市,市區就冇免費泊,今次搵左個平d嘅,都要差不多30美金停一晚。

例外嘅大城市就系las vegas,self parking都係免費嘅,有d酒店仲valet parking都免費。

除左過夜之外,就係臨停,一般街邊都可以停,有d係免費,不過要睇清楚時段同最多停幾耐,有咪表嘅就俾錢就得,quarter或信用卡都得,又係要睇清楚最多泊幾耐,到幾點。

泊停車場就冇乜,攞車紙(多數唔係車卡),自己去俾錢,多數係自動找贖機,之後就出閘。

有d酒店嘅self parking要滴果張房卡入地下停車場,不過唔多見,睇清楚指示就得。
车网攻略越来越强大了
4.罰單

一般係北美揸慣車嘅,stop sign, speeding果d都唔講啦。

我今次係舊金山收左張60文美金嘅罰單,原因係因為舊金山多坡,泊車嘅時候要將車胎扭一圈,方向視乎係上坡仲係落坡。

其實之前聽過下,不過冇乜點留意,而且泊街邊嘅時候,都唔算坡,泊左半個鐘之後,返來就發現呢張罰單。

前後左右好幾部車都冇扭胎,一樣冇事,不過佢地有d係其他州嘅牌,我租果部係加州牌...

因為有d趕時間,想交左算啦,不過又諗諗條氣唔順,就打電話去張ticket後邊嘅電話,個鬼佬聽完就話遊客可以去申述,俾左個地址...

原先仲諗住去申述要係好似加拿大咁要上庭同法官講,如果係咁就去鬼咩,不過既然個鬼佬話可以,就咁去啦....

個地方係市區,三藩市較為靚少少嘅地方... 去到就係街邊,冇專門停車場,就泊街邊咪表...

之後入去,攞號,講明要申述,跟住就等叫名,原來就係隔離就有hearing officer room,等十零分鐘就入去見個officer,講兩句佢就已經話呢d事情成日都有,跟住打封信就免左張罰單。

事情搞掂,不過前後就嗮左我差不多兩個鐘嘅時間.

呢樣睇過比較少人知,就講出來,大家下次去三藩市就記得啦.
其他就冇乜啦,寫完收工,去飲茶啦~
三藩市路边停车一定要按:落坡打右、上坡打左。咁样可以防止刹车失灵时,汽车前后溜。就算溜也不会到马路中间。

俾路費
试过喺洛杉矶新开的连接路上走,就一段1.5英里。
当时睇到头顶有一排自动读卡器才知道,过了看到后方龙门架LED有提示我车没有扣费成功请于7天内到xxx网站缴款$1.2元。
租的车怎么会有ETC尼,呵呵!
第二天还了车,顺便在租车公司的电脑上去交了过路费。
30天后授权自动解锁,乜费都无。

我喺安飞士租的,比租车公司官网仲平得多!
7人车20日+1个副驾驶+全保+送导航=5860人仔。

bus\car之类的英文知道意思,其他嘅就靠估,cs是销售?
临停还要看清楚收费时段,很多晚上6:00后是免费,搞错就亏大了
原帖由 98肥牛 于 2014-10-12 12:39 发表
三藩市路边停车一定要按:落坡打右、上坡打左。咁样可以防止刹车失灵时,汽车前后溜。就算溜也不会到马路中间。

俾路費
试过喺洛杉矶新开的连接路上走,就一段1.5英里。
当时睇到头顶有一排自动读卡器才 ...

想不明白不是应该上下坡都打右吗?上坡打左溜后的话一样会溜到路中间啊。。。

·

·

还是发个签证攻略实用点吧
原帖由 98肥牛 于 2014-10-12 12:39 发表
7人车20日+1个副驾驶+全保+送导航=5860人仔。

我就camry SE 11日+全保+稅+機場費=hk$23xx=rmb18xx左右..

導航我就私家garmin一機走天涯,幾大洲都冇問題.
原帖由 天字 于 2014-10-12 12:48 发表
bus\car之类的英文知道意思,其他嘅就靠估,cs是销售?

客服啊~
原帖由 大雄 于 2014-10-12 13:09 发表

想不明白不是应该上下坡都打右吗?上坡打左溜后的话一样会溜到路中间啊。。。

打左溜后会给马路牙子顶住。
原帖由 dreamfly 于 2014-10-12 17:11 发表

客服啊~

前几日在一号公路超速,被亮灯跟车,截停,开单。超了20%,黄单,唔知几钱,传说150刀,要打电话问点交。美国高速一般每辆车都超速的,只要不离谱就是了。
停车仲有好多,2小时停车,3小时停车免费或者收费的咪表,啊蛇会过来用笔画你车胎记录。停车一般都要停系画线内,地上有轮椅标识的是给行动不便或特殊人群停的。还有有斜纹线的划线格唔停得。无事停会受罚。
高速基本没有收费的,但有D私家路或穿过收费景区的路系会收费的。
穿越市区的高速好多有Carpool lane在最左边车道菱形标识,2人或3人以上在车的可以走此道,快速啊,要赞。
被警察截停千万不能下车,或解安全带,包括乘客,一个民众有枪的国家,警察会拿枪指你的。
某些州走高速全天候都要开车头灯。各个州都有D自己的法律,你要遵守。
太多了,写唔晒。