车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

专门去延吉吃全世界最好吃既蟹(我认为)

楼主
2011年黎延吉吃过之后一直念念不忘,唔善于表达-睇相!

一只两斤几

一只两斤几

反转俾大家睇

反转俾大家睇

尼种叫板蟹,自己买个煲系酒店蒸!

尼种叫板蟹,自己买个煲系酒店蒸!

大家自己睇睇,系膏定系咩?我唔知点样叫

大家自己睇睇,系膏定系咩?我唔知点样叫

睇睇个腮,完全无污染白雪雪

睇睇个腮,完全无污染白雪雪
收藏收藏
沙发
我宜家又系延吉吃紧了,本黎好懒发帖既,都忍唔住发俾大家睇睇,真系好正!延吉仲有好多好吃既野,如果大家唔顶我就唔介绍了! 尼几日吃到个肚都顶唔顺,一日要去几次茅厕!
板凳
顶你个肺唔顺就真
地板
无得吃都唔使咁既,好吃就好吃,你自己可以过黎架!我系度等你,南航每日有一班往返飞机
地下室
你飞几只翻来好过啦,我Q着你
唔系直接返广州点带?而且唔新鲜味道差好多既,建议都系黎延吉或者珲春吃啦!距地系半夜从北朝鲜偷渡过黎架
继续

外边冰天雪地,屋内温暖如春,远离俗世,养老既好地方

外边冰天雪地,屋内温暖如春,远离俗世,养老既好地方
晒命贴,鉴定完毕
求路线指导。。正打算过去
去吃海产倒是第一次听说~~去吃狗肉倒是很多。梅记一般。
原帖由 龙行天下 于 2012-12-24 13:43 发表
去吃海产倒是第一次听说~~去吃狗肉倒是很多。梅记一般。

叫梅花,宜家好多都改晒“补身汤”馆!唔知几时“猪肉、牛肉、雞、鵝、鴨......”都有動物保護者保護呢
原帖由 啤梨 于 2012-12-24 12:57 发表
求路线指导。。正打算过去

自己帶一個蒸鍋偷偷地系酒店蒸就得啦,咩蟹都系蒸熟就吃得!根本唔使調味料!
出街打的士話要買北朝鮮螃蟹,個個都會搭你去。唔搭車會好容易凍親架
最近北朝鮮系琿春、圖門,延吉就遠滴
要自己搵吃先過癮既
原帖由 robert_fan 于 2012-12-24 09:56 发表
晒命贴,鉴定完毕

求唔曬命貼格式

回复 12楼 的帖子

dff 除了吃,还有乜玩呢,螃蟹多少钱一斤?
有无北韩货啊
原帖由 啤梨 于 2012-12-24 16:01 发表
dff 除了吃,还有乜玩呢,螃蟹多少钱一斤?

吉林省好多地方玩:長白山、雪鄉、安圖跨境游、琿春一國三界、邊貿市場、看霧凇(到處都有)......自己做功課吧,不過冬季只需要睇一兩個地方就差唔多了,都系大同小異既冰天雪地。系房間或者系車上睇風景就得啦,空氣好、房間暖粒粒真舒服,嘆夠出去吃好野,品種唔系度講了,自己慢慢搵啦
延邊州系朝鮮族自治州,朝鮮族既飯店旅店好乾淨衛生,而且民風淳樸,無有擔心既
原帖由 傲虎 于 2012-12-24 16:05 发表
有无北韩货啊

北朝鮮好落後既,因此海鮮無受工業污染,所以吃既就多(北朝鮮煙聽講好難吃),就林吃啦!
咩价位都唔讲,我地订左过年去雪乡。
原帖由 飞侠多多 于 2012-12-24 18:50 发表
咩价位都唔讲,我地订左过年去雪乡。

海鲜价讲唔定:
毛蟹(大/1.2斤以上)22號100/斤,23號120,話越近節假日會上漲,舊年我系延吉元旦前系180,最平會幾十蚊一斤
可以買細毛蟹(幾兩一隻)35-60/斤
仲有板蟹都系大細唔同價:最平個時周街都有12蚊/斤,宜家大既90,細既50
仲有游水北極貝20蚊一斤,同我地平時吃既冰鮮簡直系兩回事
以上供參考,尼度地方細一般大部份店(雖然相隔好遠)都系統一價,一升大家一齊升,唔信可以試試搵多幾間問問
打算先去淘宝空运翻来试试先,有没同学搭单啊。。哈哈哈
万分感谢捷龙好同学的热心帮忙!
原帖由 robert_fan 于 2012-12-24 09:56 发表
晒命贴,鉴定完毕

X2

回复 20楼 的帖子

10斤起售
原帖由 捷龙 于 2012-12-25 09:55 发表

海鲜价讲唔定:
毛蟹(大/1.2斤以上)22號100/斤,23號120,話越近節假日會上漲,舊年我系延吉元旦前系180,最平會幾十蚊一斤
可以買細毛蟹(幾兩一隻)35-60/斤
仲有板蟹都系大細唔同價:最平個時周街都有12 ...

唔该晒
原帖由 啤梨 于 2012-12-25 12:41 发表
打算先去淘宝空运翻来试试先,有没同学搭单啊。。哈哈哈

有咩?比个链接汲汲,搭单无问题。