车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[四川] 国庆成都旅游包台当地小车带司机兼导游,TX有木有好介绍?

楼主
国庆节4个人到成都想包台小车带司机兼导游在成都附近乐山,都江堰,峨眉山等游玩,有木有好介绍?
收藏收藏
沙发
原帖由 新RV 于 2011-9-1 13:50 发表
国庆节4个人到成都想包台小车带司机兼导游在成都附近乐山,都江堰,峨眉山等游玩,有木有好介绍?

带住gps租车去就可以喇,导游无200元/日睇怕都几难稳,同稳个跟班帮你买门票,吃饭既时候吃下你回扣无咩区别,唔会点同你讲解。你讲果几个地方我一年接待都唔知要去几次。加上你4人加司机导游6个,皮费都几贵。旧年我3个人去9寨比多2000元/人都无地接肯做包车,最后都系要跟大团。

旅行社系早上出发先去睇大佛,下午去峨眉游半山住山脚,早上上山睇下好唔好彩睇度日出,下午再游山脚跟著打道回府。
我系早上6点成都出发,7点半上到缆车上金顶,游完落半山同山脚报国寺再睇下,中午山脚萝卜汤吃饭(相信好多人都去过,经济实惠)。吃完下午睇大佛,有兴趣再大佛里面睇下,然后西霸豆腐(主要系吃名气)。晚黑返成都。
乐山先系大佛对面坐船饱览大佛全景&卧佛,跟著过对面买门票稳解说入去游览。
峨眉山就根本无必要讲解,主要就系金顶,半山伏虎寺,山脚报国寺。要深度既就另话。
都江堰仲简单,开车到二王庙买票稳讲解,司机将车开去南桥果个门口既停车场等。由上而下既游览都江堰全景,游完出大门再睇下南桥。最好唔好系河边吃饭,费事做水鱼,出大路去稳梁鸡肉吃饭(都唔算平)。跟著可以打道回府。

板凳

回复 沙发 的帖子

多谢!成都市内还有哪些好玩的介绍啊?
地板
原帖由 新RV 于 2011-9-3 09:45 发表
多谢!成都市内还有哪些好玩的介绍啊?

市区悠闲游:春熙路行下,品尝钟水饺,赖汤丸,龙抄手,夫妻肺片等小吃。唔好入店就点套餐,要间间店吃距既名点。人民公园饮下盖碗茶,领略下休闲。宽窄巷,锦里,九眼桥夜景夜啤酒,锦江剧院睇下传统川剧,武侯祠(门口有穿梭巴士去其他景点),青羊宫,文殊院,金沙遗址,杜甫草堂,熊猫基地,望江楼。简单就呢D咯。

望江楼
望江楼,望江流,望江楼上望江流。
只有上联,无下联。
我既下联:
海幢寺
海幢寺,海幢伺,海幢寺里海幢伺。
地下室
东莞东
东莞东,东莞动,东莞东下东莞动

名对名,动对动,上对下,不知工整否?