车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
返回列表 发新帖
楼主: 凉面

这两日车子入厂维修,决然启用单车作为广州主要交通工具的心得

原帖由 番薯 于 2010-9-30 16:48 发表
楼主可能没被偷过单车,2千几的SP8都够胆锁在路边,悄悄问一声,停在哪儿多些?

haha  
单车防盗是件很麻烦的事,再好的锁都只是防君子不防小人的,我现在只敢在家里和单位停放,保管站都不放心。
踩单车好啊~~~~
我日日都踩SP18上班
我现在几乎日日都踩单车翻工,水荫路到仓边路都系用30分钟搞掂。如果唔系要上天桥就重爽添~~
原帖由 广天_IC 于 2010-9-30 20:26 发表
我日日都踩SP18上班

广天IC兄,你的头像口罩好夸张,搞出来吓坏小朋友。
多口问句,大行412点改先会骑得轻快舒服,又价钱便。
踩車好啊,我08年8月開始騎車上班,先係山地車,後來MUSL,總共加起來約6400公里。一般如果唔使送女返學同好天嘅話都騎,番禺<->珠江新城,單程14.5公里,約40分鐘門對門。

行洛溪大橋,廣州大道。番禺路好行,過洛溪橋速度最慢,要踩喺人行道上;廣州大道有單車道,不過一般唔踩,人多,公交車站多,踩唔快,遇到協管員再入單車道。平路冇阻擋可以30公里以上,最中意前邊有部開得比較快嘅電動車,噉樣就可以上40。車嘅咪表顯示嘅最高時速55.6公里,係有一次沖洛溪橋時記錄。

裝備有手套,R95口罩,頭盔,電筒,騎行褲。
車直接放喺公司入邊,唔驚畀人偷。不過要用裝車袋入住,大廈話唔帶袋唔畀入。

我都是停放回办公室,不用入车袋,走货梯就OK
系广州踩单车米等于做吸尘器
一般短途踩412,但都是点对点,单车绝对停室内。平时一家三口出去兜风,LP踩412,我踩山地搭个女,在滨江、沿江路踩。好舒服啊!
踩车的好处:锻炼、吃饭可以喝酒、省心。
坏处:能踩车的路太少了。