车迷网

扫一扫,访问微社区

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

今晚江燕路好大阵象

楼主
晚上10点经过江燕路南景园路段,有超过30辆JC车停晒路边,路边扯晒黑底白字横额,N多群众聚集,防暴队扎晒马!大阵象啊!
收藏收藏

回复 89楼 的帖子

好咯。吵甘耐原来无事,一天都光晒。但如果另行选址,下次又轮到边个呢……

ZF妥协了!

对比骏景来说,南景园的业主POWER强得多!
屌,广州哪没人住的?!都不搞许变电站,他妈的电从哪来?影响健康的问题早有定论了,有啥好闹的。抗议的人都停电算了,看还抗议不?!
原帖由 老牛 于 2009-3-2 08:58 发表
按他们这样说法,新电视塔附近的不都全部中蕉???那个塔可是超大的

难为你住果边,赤岗塔出口果但野你都唔知
按他们这样说法,新电视塔附近的不都全部中蕉???那个塔可是超大的
住在滨江东大使馆区附近多年,那也有个超大的变电站,没什么感觉的,指南针都都不震下,那些人没事搞事姐。dff
难搞!!!!!

aa

aa

回复 楼主 的帖子

电站有无甘强辐射就不知道,有无影响也不清楚,只是觉得变电站,垃圾站这些配套设施应该明明白白在之前规划好,通知晒,甘就不会造成甘大影响。天河好多变电站都系闹市,米一样有人住在旁边,有什么后果是自己负责,自己衡量。所以是个先后问题,透明度问题,其实有多少住宅面积,户数,用电量,规划部门不是不知道的,最后才公布,不知道有无官商勾结的嫌疑。现在出了这样的民怨,请几多专家来讲都是无用的,该负责的是规划部门,城市管理部门,而不是群众,应该老老实实坐下来谈,不应动用国家机器来镇压,掩盖。 50年来中国人都是暴民,这句cnn名言真令我痛心,希望政府不要这样认为就好了
在南泰对面翠城旁边不是有个110KV的电站在建?电力局难道还在南景园边再建多个??若是这样在这一带连珠江医院对面果个不就有三个?
原帖由 kelvin 于 2009-3-1 14:31 发表
买楼系大件事,当然希望买之前了解得越清楚越好啦,问题系点先够清楚呢?变电站、车站、地铁、高压线、垃圾压缩站、有无死过人、学校、马路。。。。。。头大啊。。。一个唔觉意打左咁多字,手都痹晒咯,唔讲咁多咯, ...

咩叫私权??你讲果个是私欲,唔好错权同欲的区别,衣噶有私欲噶人有很多,私权的很少
大家有共同的私欲,果个就是共同利益就是公共利益,咩叫无人肯蚀底,无人肯蚀底噶野就=没人做,唔使做,
者话对于所有人来讲,做了不如不做,才会无人肯蚀底
逼人地做蚀底,做唔想做噶野感叫咩???感叫公共利益??讲句唔好听果个变电站分分钟比边个用都未知,可能个站就比某个ZF建筑用感你又点想
买2手楼你估你唔想知有无死过人???唔想车站地铁近D??
有公先有私根本就颠倒是非黑白,无作为人个个体利益,你个共有利益是为边个服务???公有利益就是相同个体利益的集合

其实变电站有无影响有几大影响唔是关键,好多观点可能好多人后就变,特别是中国,好似是喝奶有益感,唔讲最近话喝动物奶致癌的观点,就果个乜7清氨好多人都傻左
买楼系大件事,当然希望买之前了解得越清楚越好啦,问题系点先够清楚呢?变电站、车站、地铁、高压线、垃圾压缩站、有无死过人、学校、马路。。。。。。头大啊。。。一个唔觉意打左咁多字,手都痹晒咯,唔讲咁多咯,反正就事论事既话我林到既都讲晒,再讲就扯到无雷公咁远,讲极都唔会讲得完咯,呵呵~~最后讲句,其实当今国内社会系个私权极度膨胀既社会,无人肯蚀底。但系人人都私权膨胀,最终何来私权呢?
原帖由 sevena 于 2009-3-1 13:53 发表
所谓旁观者清!维权的对象未搞清楚,盲目阻止变电站建设係冇用嘎,返去睇下买楼合同去告发展商啦

你估人地起左仲有无人叼
你,如果有人叼D人都唔是傻噶
合生个老细衣噶搞上了黄光裕安,估计平时都唔是好人,上得山多,终遇虎

原帖由 kelvin 于 2009-3-1 13:52 发表

“点解其他国家人家能解决到,我地就要搞利益对立,唔损害人地利益就做唔到”呢句讲得太绝对啦!所有国家,无论发达与否,姓社姓资,系唔系用法律明文规定保护私权都好,有时都无可避免“公权”同“私权”冲突既 ...

唔是话条地铁系你楼地过,个油站旁边就等于利益对立,衣个权利同义务有无分清噶问题,点解锦城个车站"原居民"投诉,新居民没投诉就是同一个问题,再讲人地共多人投诉无门,要感搞是唔是有问题,隐瞒规划衣个责任要居民承担???垃圾站是必要啊,但是突然话系你楼下做垃圾站,你火不火

所谓旁观者清!维权的对象未搞清楚,盲目阻止变电站建设係冇用嘎,返去睇下买楼合同去告发展商啦
原帖由 linwea 于 2009-3-1 12:48 发表

我朋友系环评公司到做,距地都是样本都是拿水丰水期D水,业内自己都唔信噶环评报告,边7个信,自私??,ZF几时有维护过百姓噶利益,唔好话普通街坊啦,中小企一样经常比人剥削

有D人真是心理变态噶,好似地 ...

“点解其他国家人家能解决到,我地就要搞利益对立,唔损害人地利益就做唔到”呢句讲得太绝对啦!所有国家,无论发达与否,姓社姓资,系唔系用法律明文规定保护私权都好,有时都无可避免“公权”同“私权”冲突既情况。一个好普遍既现象,你去国外睇睇就会发现,国外好多大小油站都系系居民区,唔通油站唔危险乜?讲返变电站,系居民区既变电站更加系好平常既事。另外我举一个真实例子,多伦多系一个人口密集既居民区就有一间好大型既丙烷仓库,旧年年中某日深夜,呢个仓库突然爆炸,造成数千上万户居民半夜系摄氏几度既天气下着住睡衣逃命,但系讽刺既系,政府有关安全管理监督机构一直评价该仓库符合安全标准,叫居民无须担心!呢件事绝对真实,唔系我老作,如果你唔信,你可以用toronto同propane做关键词系google上边搜下,一定有唔少报道,当时系好震撼既一件事。
原帖由 kelvin 于 2009-3-1 13:32 发表

我唔知系我表达有问题定系你理解既问题,我再说明几点:
1、我要讲既纯粹系应唔应该以未知变电站是否有所谓辐射就坚决反对系自己小区或者小区附近建电站既问题。
2、我同意社会公信系有问题,亦从来无话支持z*f用 ...

你可以接受唔用电呢个条件!如果你系认为变电站危害健康既前提下唔肯俾变电站起系附近但系又要用电既话,咁嗻系话你要变电站建系人地附近,由人地遭受变电站既危害

就是咯,人地会问点解会起系我旁边,点解我来之前唔通我讲清楚,我都有电用,既然果个站唔是为我服务点解要我承受损失,如果一早公开透明就无共多问题,原来唔想去噶居民就唔唔会去有变电站噶楼,既然有变电站噶楼无咩人买咯,开发商就唔会将变电站起系多人住噶地方
原帖由 linwea 于 2009-3-1 12:34 发表

所以话是唔是心理变态,你接受到就要强制人地接受到噶咩?话人地自私D人将心比心啦,这个社会信用何在???
http://www.youtube.com/watch?v=X2Ha5dKEG-Y

我唔知系我表达有问题定系你理解既问题,我再说明几点:
1、我要讲既纯粹系应唔应该以未知变电站是否有所谓辐射就坚决反对系自己小区或者小区附近建电站既问题。
2、我同意社会公信系有问题,亦从来无话支持z*f用暴力手段对付维权者,即使有d维权系好无谓。
3、我唔知你对自私点理解。我认为假如你坚持认为变电站对你健康造成影响,呢个都绝对无问题,你绝对可以有你自己既睇法,无人会阻止你。甚至你依然以此为依据坚决反对系附近建变电站,我都无野讲。但系,反对既同时,唔唔该你明确话俾大家知,为左唔要变电站,你可以接受唔用电呢个条件!如果你系认为变电站危害健康既前提下唔肯俾变电站起系附近但系又要用电既话,咁嗻系话你要变电站建系人地附近,由人地遭受变电站既危害,而你来享受用电既便利,咁唔系自私系乜野?!如果你做唔到宁愿无电用都唔俾变电站建系你附近,我唔该你收声,咁根本唔叫维权,而系罗人便宜。己所不欲勿施于人既道理我林你唔会唔知呱?(我唔知道你有无电力基本知识,我罗嗦d话俾你知,依家既技术系做唔到系山卡拉咁远渺无人烟既地方起个变电站,然后将d 220伏低压电送去你屋企既;必须要系人口稠密,用电负荷集中既地方附近建站先可以就近解决用电问题)
4、我接受变电站系我屋企附近,并唔等于要你都接受。意思只系话我都系当事人,并唔系作为局外人讲风凉话而已!
5、我讲甘多野无他,只系表达下我自己d睇法,同埋希望果d维权人士,将d精力用系真正需要维权既地方。我虽然唔咁讲变电站对人身影响一d都无,但系比呢个更严重既侵权发生系大家身边既可能仲多好多,留返d精力维真正需要维既权好过。唔好做盲头乌蝇,人地出来讲两声就不加思索中个头埋去!
原帖由 kelvin 于 2009-3-1 12:38 发表
其实稍微有科学常识既人都会觉得所谓变电站辐射并唔系洪水猛兽。实际情况其实就系类似狼来了既故事,问题根源系社会公信力既缺失。z*f以及强势利益群体系人民心目中负面形象突出。造成明明讲真话反而无人愿意相信,讲 ...

我朋友系环评公司到做,距地都是样本都是拿水丰水期D水,业内自己都唔信噶环评报告,边7个信,自私??,ZF几时有维护过百姓噶利益,唔好话普通街坊啦,中小企一样经常比人剥削

有D人真是心理变态噶,好似地铁噶地陷问题感,起地铁当然对啦,但是是唔是起地铁就一定要损害人地噶合理利益,点解其他国家人家能解决到,我地就要搞利益对立,唔损害人地利益就做唔到

就拿锦城花园来讲,人地垃圾站本来就规划下果个位置噶,买果阵就知道,边有人有意见,而锦城旁边噶2号车总站呢,起完之后去左一栋锦城旁边未征噶一栋居民楼旁边,车站夹系居民楼和锦城其中一栋中间,虽然起埋隔音顶盖,锦城果栋噶业主无意间哦,但有原来居民楼果栋就有人投诉过上电视台,你话乜原因,好简单

同样人 D BC仲提议所谓强制开发小区花园,先唔讲广州噶治安环境就应该反转来做,人地花园是比左管理费,D花花草草都是人地业主D钱维护,叫人地开放比你是唔是心理变态

其实稍微有科学常识既人都会觉得所谓变电站辐射并唔系洪水猛兽。实际情况其实就系类似狼来了既故事,问题根源系社会公信力既缺失。z*f以及强势利益群体系人民心目中负面形象突出。造成明明讲真话反而无人愿意相信,讲得越多反作用反而越大。普罗大众对相对专业的知识缺乏一定深度既认识呢个好自然,而且系人都多少有d自私心态(呢点系人之常情),对稍微有可能影响自己利益既野,米理真假,自然反应都系一律挡煞咁挡住先算。呢种心态系一部分极端自私分子极富煽动性言论,其中可能不乏所谓专家意见之下,好容易就点起所谓保卫家园既热情。呢个现象折射出,关键要从提出和谐社会呢个说法既提出者自己做起,好好弥补提高自己系人民心目中既形象,讲话自然就有人信,类似问题自然唔会咁突出啦。否则点样从技术角度分析都无用!
原帖由 kelvin 于 2009-3-1 07:24 发表

如果你认为呢度赞成系市区起变电站既人都系因为事不关己所以扮清高既话,我负责人咁话俾你知,我屋企小区边就有个22万伏变电站!唔该你先收返起你自己d “9凹”先!另外我提醒你,你最好查下资料,睇下广州变电站d ...

所以话是唔是心理变态,你接受到就要强制人地接受到噶咩?话人地自私D人将心比心啦,这个社会信用何在???
http://www.youtube.com/watch?v=X2Ha5dKEG-Y