车迷网

标题: 呢个鎹边个食过啊? [打印本页]

作者: 骏扬    时间: 2010-7-31 13:54
标题: 呢个鎹边个食过啊?
某日在某酒楼发现呢个贵价鎹,请问边位试过?好食吗?

作者: 傲虎    时间: 2010-7-31 13:56
睇见都唔开胃
作者: 扁头    时间: 2010-7-31 14:45
在六合茶居吃过,斩件后扇形摆盘。号称10年狮鹅头,送烧酒几香,但系贵啊!
貌似金华安也有。
作者: jacksamjack    时间: 2010-7-31 16:32
狮鹅头
作者: 生少爷    时间: 2010-7-31 21:45
原帖由 扁头 于 2010-7-31 14:45 发表
在六合茶居吃过,斩件后扇形摆盘。号称10年狮鹅头,送烧酒几香,但系贵啊!
貌似金华安也有。

作者: 牛肉丸㊣    时间: 2010-7-31 22:51
正啊,鹅头,我最爱
作者: 酷牛    时间: 2010-8-1 00:23
好东西,不便宜!
算是个人口味吧
作者: KK201    时间: 2010-8-1 07:13
这头不简单呀!!!!!!!!!!!!
作者: 小猪    时间: 2010-8-1 12:58
我这边卖500
作者: 龙行天下    时间: 2010-8-1 13:59
潮汕2K都有。亲戚不贵的说
作者: 法比亚    时间: 2010-8-1 15:51
标题: 回复 楼主 的帖子
吃完后你的小弟绝对会保持鹅头形状,屹立不倒。
作者: 呆鸟    时间: 2010-8-1 17:54
狮头鹅, 饶平,澄海等地比较多。
不算老鹅,品种就是这样。
638/只 鹅头,贵。成只鹅就差不多。
作者: 戴维斯    时间: 2010-8-2 09:45
好吃,但性价比……ER,见仁见智
作者: 大芭比    时间: 2010-8-2 16:28
恐怖啦!甘残忍!dff
作者: owenowen    时间: 2010-8-2 16:55
看见鹅头就想起六合。老板超有钱,有专职司机,别摸我745I。
作者: 大米2008    时间: 2010-8-3 09:35
金南香也有
作者: 老虎老虎    时间: 2010-8-4 10:37
几百蚊食只头!唉!我地D穷人是想像不来的了
作者: 心动~情人    时间: 2010-8-6 03:05
几百蚊,乜头都有得食啦。
作者: 王子山土匪    时间: 2010-8-6 16:16
广州也有金南香吗?
作者: 靓~靓    时间: 2010-8-7 20:01
珠江新城几家6字头既潮菜馆都有,唔觉得值呢个价,真系对唔住D老细。
作者: JERRYTS    时间: 2010-8-22 11:43
睇见都唔开胃X2,专卖潮汕发西坐达滴上田乡下阿伯姐。
作者: dreamfly    时间: 2010-8-22 12:52
潮州菜本來好下價,都係鹵水,魚飯,凍嘅為主,因為潮州本身幾窮下,多數又係打漁,種地為生,食嘢就唔講究...

果度又多颱風,絕對唔係富庶嘅魚米之鄉~  咁嘅背景下,就好多人出外揾食,好多落香港,南洋,甚至去花旗國等... 潮州佬真係幾團結嘅~ 係社會次序混亂嘅時代,呢D結社互助會的確好有實際存在意義...

二戰後經濟起飛,唔少肯捱嘅潮州佬就發左達,最出名當然就係李嘉誠啦,後來英國部署撤出香港,海派實業商人睇唔起香港,覺得香港係臨時落腳點,多數都移居外國,所以冇點買香港嘅地,咁就造就左呢幫廣東佬,潮州佬就佔多數,珠江三角洲嘅都冇咁多...  嚴格來講,其實潮州唔屬於廣府文化,佢地同福建仲相近D..

咁果時開始,香港嘅潮州菜就開始走高價路線了, 灼響螺片都可以幾百文一塊,甚至有過千嘅....最少兩塊起....  當然,值唔值就另睇, 潮州人好講面子,情願自己勒緊褲帶都要請人食好嘢,貴嘢.. so..

個人就唔係幾識欣賞啦~   三代富貴先至識食,但富不過三代, 所以其實, 冇乜人真係對食有好深入嘅研究, 財經界演員多,飲食界都好多演員~
作者: 荔湖太子    时间: 2010-8-22 23:40
天鹅头
作者: 车飚    时间: 2010-8-23 10:34
去食个D人都吾使自己俾钱!

欢迎光临 车迷网 (http://autofans.cn/) Powered by Discuz! X3.2