车迷网

标题: 小莫旅游咨询 [打印本页]

作者: 良笑    时间: 2010-8-7 15:28
标题: 小莫旅游咨询
下星期同朋友开车去小莫玩两天,想中午去鲘门吃海鲜,在去小莫,边间好,有无什么要注意,另外小莫晚上有咩消遣,请推介,谢谢!
作者: ywlyw    时间: 2010-8-7 15:55
鲘门吃可参考这个贴:http://www.go2eu.com/bbs/viewthr ... =%C4%CF%B7%BD%B0%C4
晚上基本冇乜好玩,放孔明灯咯,不过听讲宜家唔俾房啦
作者: 良笑    时间: 2010-8-7 16:15
好实用,谢谢
作者: 小慈.    时间: 2010-8-7 20:03
我7.25-26刚去过,系星期日同星期一,清静好多,特别星期一上午游水好似私家泳滩甘,好舒服,不过海滩可能缺乏管理,近浅水边的垃圾好多。
度假村的食的东西价钱同外面差不多,但够足斤足两,就系人多个时起菜慢D。
星期日中午我地一行十三人系度假村餐厅食,三百蚊左右,都唔错。
跟住下午太晒时游唔到水,部份人就去左小漠镇闲逛(我训觉无去),话系小漠的码头有渔船在卖海鲜的,好新鲜,价钱唔贵,买左两斤海虾(好似十二三蚊一斤),十斤蟹(有大有细,仲有D好大只好正的有羔红色的蟹,叫唔出品种,单称25元一斤,称晒十斤23元一斤),睇落几足称。跟住再买D豆角青菜之类(个度的青菜较广州贵)。
因为经常几家大细一齐去玩,都会带炉具同功夫茶之类,今次带左个大大的韩式电炒锅,火力够猛,随行有个开得大排档的准厨师,晚上十几人系房开大餐(去餐厅炒左个青菜同蒸只鸡,打包左几盒饭老细仲无收钱,搞到好唔好意思),晚餐食到搓肚皮饱到唔识郁。
后悔无习惯拍D开大餐的图片引下TX们D口水
小漠周末住房太贵,平日去下享受下清静和海风都几好,房间的图片同海景,系车网搜下就有啦,有好几个TX发过了。
强烈建议人多的话晚上去烧烤或煮一餐真系一流(只推荐煮一餐,唔系累S玩得无甘轻松)。
间度假村有包自动早餐,品种简简单单,有清菜,白粥,皮蛋粥,绿豆饼等,粗粗地过得去啦,好过周围去稳食。

作者: 良笑    时间: 2010-8-9 16:14

作者: 飞天红猪    时间: 2010-8-10 11:37
刚去完返黎,如果自驾,可以出去鲘门镇食饭,相对海鲜品种多些,但度假村餐厅的杂鱼汤,味道 ,炒面也不错!

欢迎光临 车迷网 (http://autofans.cn/) Powered by Discuz! X3.2