车迷网

标题: 请问各位香港的八达通卡系广州有无地方退架。因为反到广州才想起 [打印本页]

作者: 极速冰雨    时间: 2010-2-28 20:39
标题: 请问各位香港的八达通卡系广州有无地方退架。因为反到广州才想起

作者: chenkai    时间: 2010-2-28 20:50
不如问下香港可不可以用羊城通好过~~~~~
作者: 1100cc    时间: 2010-2-28 20:51
唔使退啦,下次去仲用得返噶..........
作者: 广天_IC    时间: 2010-2-28 20:54
有几多余额,如果有3旧水以上的可以同你9折收购(折算翻港币),算系黑市回收吧
作者: 大瀑布    时间: 2010-2-28 21:19
当然唔可以退,只有去到香港才能退,留着以后用啦...
作者: dreamfly    时间: 2010-2-28 21:31
广州冇,除非北京外判左广州俾香港管理啦(有D乜乜系唔讲得嘅~),不过宜家都觉得香港果班系废柴,同港英嘅管治真系差好多...

留返啦,或者下次去hk就有得用啦.
作者: dreamfly    时间: 2010-2-28 21:35
原帖由 chenkai 于 2010-2-28 20:50 发表
不如问下香港可不可以用羊城通好过~~~~~

faint.. 我就试过系广州嘅便利店,唔系7仔,好似系咩粮油集团既便利店,问用唔用到八达通, 其实我就系想问有冇得嘟遮.... 结果个店员O嗮嘴...
作者: dreamfly    时间: 2010-2-28 21:37
深圳好似用到八达通嘅~

from wiki

深圳

由2006年8月14日起,大快活深圳分店開始接受使用八達通付款。2008年2月1日開始大家樂共五間深圳分店亦開始接受八達通付款[4]。
作者: 大瀑布    时间: 2010-2-28 21:50
原帖由 dreamfly 于 2010-2-28 21:37 发表
深圳好似用到八达通嘅~

from wiki

深圳

由2006年8月14日起,大快活深圳分店開始接受使用八達通付款。2008年2月1日開始大家樂共五間深圳分店亦開始接受八達通付款[4]。

确认,用过几次了,在罗湖关口那家大快活,广州就暂时唔得
作者: 大瀑布    时间: 2010-2-28 21:52
原帖由 dreamfly 于 2010-2-28 21:31 发表
广州冇,除非北京外判左广州俾香港管理啦(有D乜乜系唔讲得嘅~),不过宜家都觉得香港果班系废柴,同港英嘅管治真系差好多...

留返啦,或者下次去hk就有得用啦.

其实都OK啦,比起羊城通来不知好几多,首先人地唔用咩FP作为退钱依据,其次手续费也很低,只有港币7蚊,总之很人性化
作者: 肥仔mx    时间: 2010-2-28 22:28
转卖好过啦
作者: dreamfly    时间: 2010-2-28 22:32
原帖由 大瀑布 于 2010-2-28 21:52 发表

其实都OK啦,比起羊城通来不知好几多,首先人地唔用咩FP作为退钱依据,其次手续费也很低,只有港币7蚊,总之很人性化

人地係真係为市民服务嘅嘛...  我係话对比起以前嘅香港..
作者: coool    时间: 2010-2-28 22:44
去跳蚤市场发帖,言曰:有香港的八达通卡一张,免费赠与近期去香港朋友,不用谢。

欢迎光临 车迷网 (http://autofans.cn/) Powered by Discuz! X3.2